KredietUnie helpt make-up ondernemer op weg

‘Wat ga je in Frankrijk doen?’ vroeg Hagenaar Youssef Tatou aan een vriendin. ‘Make-up kopen’, zei ze doodleuk. ‘Waarom daar helemaal?’ ‘Omdat ze hier de gave merken niet hebben.’ Op dat moment ging er een lampje bij de 27-jarige ondernemer branden. Hij zag een gat in de Nederlandse markt. Toen de bank geen uitkomst bood kwam hij bij de KredietUnie terecht, een kredietverstrekker voor en door ondernemers. En zo kwam een droom uit…

Wie is Youssef Tatou?

‘Ik ben geboren in Marokko, getogen in Den Haag. Ik ben een ondernemer. Altijd al geweest, het zit in mijn bloed. Als jonge scholier kwam ik bij de HEMA terecht en al snel merkte ik dat het me lag, winkeltje runnen. Sommige assortimenten liepen niet en veranderde ik de schappen. Eigenlijk mocht dat niet, maar ik deed het toch en de omzet ging met 200 procent omhoog. Na drie jaar dacht ik: ik ga voor mezelf beginnen.’


En toen?

‘Ik kwam in contact met een recruiter van Jamin, die voorstelde dat ik een franchise-filiaal zou beginnen. Ik dacht: waarom niet? Daar moest ik wel 100.000 euro voor lenen. En ik was pas 18.’


Einde verhaal?

‘Nee, ik had nog wat spaargeld en kon wat van mijn oma lenen. Als je 20% zelf inlegde, kon je de lening via de grote Jamin-keten lenen bij de bank. Bij de HEMA verdiende ik vijf euro per uur, bij Jamin ineens 2.000 euro per maand. Ik ging ervoor.’


Jouw familie had genoeg vertrouwen in je?

‘Ja, ze weten dat ik serieus en zakelijk ben. Ik leefde van 700 euro en maandelijks ging er 1200 euro naar mijn spaarrekening. In negen maanden had ik mijn schuld terugbetaald. Als ik nu tegen mijn familie zeg ik heb dit bedrag nodig omdat ik een nieuw merk wil binnenhalen, staat het de volgende dag op mijn rekening. Zij weten: afspraak is afspraak bij mij.’


Maar Jamin kon je ook niet bekoren?

‘Bij Jamin werd ik als ondernemer inderdaad niet gelukkig. Het was nog erger dan bij de Hema, alles ging zo traag en moeizaam, ik wilde weg en verkocht de winkel. Ik besloot dat ik alleen nog wilde ondernemen als ik van het begin tot het einde alles zelf kon bepalen. Toen sprak ik een vriendin die helemaal in Frankrijk en Duitsland de tofste make-up ging kopen. Merken die hier bijna niet te krijgen zijn, hooguit online. Merken die heel populair waren op Facebook en Youtube, waar vloggers over posten omdat het zo uniek was. Ik ben dagenlang als een debiel merken gaan traceren. Ik ben naar Frankrijk gegaan, naar Engeland naar de Verenigde Staten. Ik ben al die merken gaan zoeken. En heb alles ingeslagen om de perfecte make-up winkel te openen in Leiden.’


Daar had je wel weer geld voor een pand nodig…

‘Klopt. Bij de bank werd dat lastig. Vandaag ja, morgen nee. Mitsen en maren. Toen kwam ik in contact met iemand van het Startersfonds. Vergelijkbaar met de KredietUnie. Een groep ondernemers dat geld leent aan ondernemers met een goed plan. Zij verstrekte mij het geld voor mijn pand. En niet veel later wilde ik een tweede zaak, in Haarlem.’


En toen kwam je bij de KredietUnie terecht?

‘Ja, ik kwam toevallig in contact met de voorzitter van KredietUnie Brabant. We raakten aan de praat en ik liet doorschemeren dat ik graag naar Haarlem wilde. Vervolgens werd ik gebeld door Marco Tetteroo van KredietUnie Kennemerland. We hadden meteen een klik. Het is zo prettig om met ondernemers uit de regio te spreken die begrijpen wat je wilt en waarbij alles zoveel sneller gaat dan bij een bank. Zij gingen meteen mee in mijn verhaal. Dat is echt superfijn aan de Kredietunie.’


Hoeveel geld had je nodig?

‘85.000 euro. Alles ging in een sneltreinvaart. Marco heeft niet weken naar mijn plannen gekeken. Hij snapte alles wat ik zei en dat is bijzonder, want ik zit in een branche die lang niet iedere man begrijpt. Ik moet al mijn geld investeren in mijn toko. Had ik meer gehad dan zou ik het ook in de KredietUnie steken. Want wat is leuker dan starters helpen waarin je gelooft? Ondernemers kunnen echt van elkaar leren, elkaar inspireren. Ik vind dit initiatief een uitkomst.’


En de zaken lopen goed?

‘Heel goed. Ik wil ook graag uitbreiden, ik geloof erin dat ik met zo’n tien, vijftien vestigingen in Nederland kan zitten. Maar dat is voor later. Ik ben al superblij zoals het nu gaat.’


Marco Tetteroo van de KredietUnie:

‘Een indrukwekkend verhaal’
Marco Tetteroo, voorzitter KredietUnie Kennemerland: ‘In feite is het zo dat ondernemers bij ons wel krijgen wat ze in de oude wereld niet krijgen maar wel verdienen. Die worden gefinancierd door de KredietUnie, dat bestaat uit ondernemers die geld inleggen voor de leningen aan mensen als Yoessef. En hij krijgt een coach toegewezen die hem met raad bijstaat. In zijn geval is dat Joost Beers, die ook lid is van de Unie en in Haarlem een accountantskantoor en tevens organisator van Bevrijdingspop is. Yoesseff had behoefte aan een coach met een groot netwerk in Haarlem en dat heeft hij.’

En waarom was er de klik? ‘Ik herken binnen tien minuten of iemand een goed plan heeft voorbereid. Dat hij weet wat hij wil. Bij Youssef was dat heel duidelijk het geval. Hij kon uitleggen waarom hij succesvol kon zijn. Toen hij zijn pitch voor alle leden hield was iedereen overtuigd. Echt indrukwekkend.’


Kredietunie Kennemerland ziet graag haar ledental groeien en moedigt ondernemers aan zich aan te sluiten. De Kredietunie Kennemerland is bereikbaar via de voorzitter Marco Tetteroo 06 – 223 976 37. Lid worden kan eenvoudig via de website www.kredietunie-kennemerland.nl